Οι ομορφότερες παραλίες της Σιθωνίας, Χαλκιδικής

από | Μάι 9, 2024

Table of Contents

Η χαλκιδική είναι πασίγνωστη για τις μοναδικές παραλίες της. Η Σιθωνία (ή αλλιώς το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής) έχει αμέτρητες πανέμορφες παραλίες. Κάθε μια από αυτές είναι μοναδική και προσφέρει στους επισκέπτες της αξέχαστες εμπειρίες. Είναι τόσο πολλές οι όμορφες παραλίες της Σιθωνίας που κάνει δύσκολη την επιλογή μόνο μερικών από αυτές.
Αν σχεδιάζεις να επισκεφτείς την Σιθωνία, να δεις από κοντά τα τυρκουάζ νερά της θάλασσας και φυσικά να κολυμπήσεις τότε ρίξε μια ματιά σε κάποιες από τις ομορφότερες παραλίες της.

Kavourotrypes

Καβουρότρυπες:

Οι Καβουρότρυπες είναι μια πολύ ιδιαίτερη παραλία. Χαρακτηρίζεται από απίστευτη φυσική ομορφιά που θυμίζει τις παραλίες και το τοπίο της Χαβάης. Για το λόγο αυτό έχει αποκτήσει και το ψευδώνυμο “ελληνική Χαβάη“.
Οι Καβουρότρυπες απέχουν περίπου 125 χιλιόμετρα από το Αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Η πρόσβαση στις Καβουρότρυπες μπορεί να είναι λίγο δύσκολη αφού δεν υπάρχει κατάλληλη σήμανση στον δρόμο, ενώ ένα τμήμα του είναι χωματόδρομος. Παρόλα αυτά, η κατάλληλη προετοιμασία και η χρήση GPS, θα σε βοηθήσεις να φτάσεις εκεί και να απολαύσεις το μαγευτικό τοπίο. Δεν θα βρεις πάρκινγκ για το αυτοκίνητό σου, αλλά θα το αφήσεις, όπως όλοι, στο δρόμο πριν την παραλία.
Φτάνοντας στις Καβουρότρυπες θα καταλάβεις ότι δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη παραλία αλλά για ένα σύμπλεγμα μικρότερων παραλιών. Σε μια από τις παραλίες θα βρεις το beach bar Πορτοκάλι που παρέχει νερό, καφέ και άλλα απαραίτητα προϊόντα.

Οι υπολοιπες παραλίες της περιοχής δεν είναι οργανωμένες αλλά είναι πιο απομονωμένες – ερημικές και θα μπορέσεις να απολαύσεις το μπάνιο σου εκεί με περισσότερη ησυχία.
Επίσης, αν προτιμάς να μην συναντήσεις πολύ κόσμο και να χαλαρώσεις στις Καβουρότρυπες χωρίς να χρειαστεί να ψάχνεις χώρο για τα πράγματά σου, τότε καλό θα ήταν να αποφύγεις τους μήνες αιχμής, δηλαδή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Μπορείς να προγραμματίσεις τις διακοπές σου για τις αρχές του καλοκαιριού ή του φθινοπώρου. Τότε οι επισκέπτες είναι λιγότεροι και οι παραλίες στις Καβουρότρυπες έχουν περισσότερο διαθέσιμο χώρο και ησυχία.
Βέβαια, καλό είναι να γνωρίζεις οτι στις Καβουρότρυπες η παραλίες είναι βραχώδεις και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς θα μπαίνεις ή θα βγαίνεις από τη θάλασσα. Επίσης, η παραλία δεν διαθέτει ναυαγοσώστη.
Αν αποφασίσεις να μην μείνεις στην οργανωμένη παραλία, τότε θα πρέπει να έχεις μαζί σου ομπρέλα, ψάθα, καπέλο και φυσικά αντηλιακό για να γλιτώσεις από τα εγκαύματα που προκαλεί ο καυτός ήλιος. Υπάρχει και η επιλογή να καθίσεις κάτω από τα πεύκα που σε μερικά σημεία φτάνουν έως τη θάλασσα.

 

Πόρτο Κουφό:

Μια πολύ ιδιαίτερη παραλία είναι αυτή του Πόρτο Κουφό. Βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της χερσονήσου της Σιθωνίας και μόλις 25 χιλιόμετρα από τον Νέο Μαρμαρά. Η μοναδικότητα της παραλίας αυτής εντοπίζεται κυρίως στο μεγάλο και απότομο βάθος της θάλασσας. Λίγα μόλις βήματα από την αμμουδιά η θάλασσα βαθαίνει απότομα. Το βαθύ μπλε χρώμα αποδεικνύει ότι ο πυθμένας της θάλασσας βρίσκεται πολλά μέτρα χαμηλότερα. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου πολέμου οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν αυτό το φυσικό λιμάνι για τα πλοία και τα υποβρύχιά τους.
Λόγω του μεγάλου βάθους της η παραλία αυτή προσελκύει λάτρεις του ψαροντούφεκου και του ψαρέματος. Αν σου αρέσουν οι δραστηριότητες αυτές τότε σίγουρα θα ευχαριστηθείς σε αυτήν την παραλία. Η πρόσβαση είναι εύκολη αφού η παραλία βρίσκεται πάνω στο δρόμο, ενώ μέχρι να φτάσεις εκεί θα ακολουθήσεις μια διαδρομή μέσα στα πεύκα.
Δεν θα βρεις πολυκοσμία στο Πόρτο Κουφό. Σίγουρα όμως θα απολαύσεις τη φυσική ομορφιά και το τοπίο του χωριού. Αν θέλεις μπορείς να δοκιμάσεις και τα φρεσκότατα ψαράκια σε κάποια από τις τοπικές ψαροταβέρνες αφού τα ψαροκάικα φέρνουν εδώ καθημερινά την ψαριά τους.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα παιδιά και όσους δεν γνωρίζουν καλό κολύμπι καθώς το βάθος της θάλασσας μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Porto Koufo

Τριστινίκα:

Μια πολύ εντυπωσιακή παραλία της Σιθωνίας είναι η Τριστινίκα. Θα την βρεις δίπλα από την παραλία της Τορώνης και 19 χιλιόμετρα περίπου μακριά από τον Νέο Μαρμαρά. Το μήκος της παραλίας ξεπερνά το χιλιόμετρο. Η άμμος είναι ψιλή και τα νερά που βαθαίνουν σχετικά απότομα, πεντακάθαρα. Στην παραλία της Τριστινίκας θα βρεις ένα beach bar το οποίο παρέχει δωρεάν τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες του στους πελάτες. Αν σου αρέσει το κάμπινγκ μπορείς να περάσεις και κάποιες μέρες στο κάμπινγκ της περιοχής. Γενικά η Τριστινίκα απευθύνεται σε όσους δεν προτιμούν τις οργανωμένες παραλίες αλλά θέλουν μια περισσότερο φυσική εμπειρία. Στην διαδρομή μέχρι να φτάσεις στην παραλία θα συναντήσεις και ένα κομάτι χωματόδρομου ενώ θα πρέπει να αφήσεις το αυτοκίνητό σου στο δρόμο αφού δεν υπάρχει πάρκινγκ. Στην Τριστινίκα θα δεις και μερικά από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα. Αν βρίσκεσαι εκεί μέχρι την ώρα που δύει ο ήλιος το θέαμα θα σε αποζημιώσει.

 

Ακτή Καλογριάς:

Η Ακτή Καλογριάς είναι μια από τις πιο γνωστές παραλίες της Σιθωνίας. Πολλοί είναι αυτοί που ξεχωρίζουν την Ακτή Καλογριάς για το μοναδικό τυρκουάζ χρώμα της θάλασσας, τα πεύκα που χαρίζουν την δροσιά τους αλλά και το μικρό νησάκι που βρίσκεται μόλις διακόσια μέτρα μακριά από την ακτή. (Μπορείς να φτάσεις εύκολα εκεί κολυμπώντας)
Θα βρεις την Ακτή Καλογριάς ανάμεσα στη Νικήτη και το Νέο Μαρμαρά. Ο δρόμος ως εκεί είναι σχετικά εύκολος ενώ δεν υπάρχει ιδιαίτερος χώρος για πάρκινγκ. Οι επισκέπτες αφήνουν τα οχήματά τους στο πλάι του δρόμου και όσοι προλάβουν, κάτω από τα δέντρα.
Καλό θα ήταν να φτάσεις σχετικά νωρίς στην παραλία για να βρεις χώρο για το αυτοκίνητο όσο και το ιδανικό για σένα μέρος στην παραλία.
Υπάρχει το οργανωμένο τμήμα της παραλίας όπου μπορείτε να καθίσετε στις ξαπλώστρες και κάτω από τις ομπρέλες. Τα δύο beach bar προσφέρουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους και τα προϊόντα τους σε αμέτρητους επισκέπτες. Η νότια μεριά της παραλίας όμως δεν είναι οργανωμένη και μπορείς να μεταφέρεις εκεί τον δικό σου εξοπλισμό και να απολαύσεις το μπάνιο σου με τον δικό σου τρόπο.
Η θάλασσα είναι ρηχή στην νότια μεριά και βαθύτερη στη βόρεια. Πολλές οικογένειες επιλέγουν την Ακτή Καλογριάς για τα κρυστάλλινα νερά, την χοντρή άμμο που δεν κολλάει στο σώμα και το όμορφο φυσικό τοπίο.

Akti Kalogrias
Trani Ammouda

Τρανή Αμμούδα:

Σίγουρα μια από τις καλύτερες παραλίες της Σιθωνίας. Όπως φανερώνει και το όνομά της η Τρανή Αμμούδα έχει μεγάλο μήκος (γύρω στα 1800 μέτρα) και καλύπτεται από λεπτή, χρυσή άμμο. Το μέγεθός της είναι τέτοιο που της επιτρέπει να φιλοξενείι μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Τα νερά είναι πεντακάθαρα και ρηχά, γεγονός που προσελκύει πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά. Βραβεύεται κάθε χρόνο με γαλάζια σημαία και διαθέτει μερικά beach bars που έχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες. Υπάρχει όμως και πολύς ελεύθερος χώρος για όσους θέλουν να χρησιμοποιούν τον δικό τους εξοπλισμό. Η συγκεκριμένη παραλία είναι τόσο μεγάλη (το λέει εξάλλου και το όνομά της) που δύσκολα θα συναντήσετε συνωστισμό.

 

Σάρτη:

Μια από τις μεγαλύτερες παραλίες της Σιθωνίας είναι αυτή της Σάρτης που φτάνει τα τρία χιλιόμετρα. Βραβεύεται κάθε χρόνο με γαλάζια σημαία και διαθέτει ναυαγοσώστη, θαλάσσια σπορ και beach volley. Το μέγεθός της παραλίας δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους επισκέπτες να βρουν μέρος να καθίσουν για να απολαύσουν την θάλασσα. Τα beach bar που υπάρχουν προσφέρουν ομπρέλες, ξαπλώστρες και διάφορα προϊόντα ενώ στην περίπτωση που δεν σου αρέσει η οργανωμένη παραλία, σίγουρα θα βρεις χώρο για να τοποθετήσεις το δικό σου εξοπλισμό. Υπέροχη είναι και η θέα του Αγίου Όρους που διακρίνεται από την παραλία. Ιδιαίτερα τις μέρες που η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, θα μπορέσεις να βγάλεις πανέμορφες φωτογραφίες με φόντο τον Άθω. Η πρόσβαση στην παραλία είναι εύκολη και την καθιστά ιδανική για οικογένειες.

Sarti
Neos Marmaras

Νέος Μαρμαρας:

Στη δυτική μεριά της Σιθωνίας και σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τη Νικήτη βρίσκεται ο Νέος Μαρμαράς. Πρόκειται για ένα δημοφιλές και κοσμοπολίτικο χωριό της Χαλκιδικής που προσελκύει αμέτρητους τουρίστες κάθε καλοκαίρι. Η παραλία είναι μερικώς οργανωμένη, έχει ναυαγοσώστη και βραβεύεται με γαλάζια σημαία κάθε χρόνο. Είναι κατάλληλη τόσο για οικογένειες όσο και για παρέες ενώ παρέχει σχετικά εύκολη πρόσβαση και στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα νερά είναι ρηχά αλλά βαθαίνουν σχετικά γρήγορα, οπότε θα χρειαστεί λίγη επιπλέον προσοχή. Η αμμώδης παραλία και τα γαλαζοπράσινα νερα του Νέου Μαρμαρά σε συνδυασμό με τα καφέ, τις ταβέρνες και τα καταστήματα που θα συναντήσεις κατά μήκος της, αποτελούν μια υπέροχη επιλογή για μπάνιο και για διασκέδαση.

Συκιά:

Πολύ κοντά στη Σάρτη βρίσκεται και η παραλία της Συκιάς. Αν σου αρέσει η επαφή με τη φύση και προτιμάς μια παραλία χωρίς ιδιαίτερες εγκαταστάσεις τότε η Συκιά είναι μια εξαιρετική επιλογή. Διαθέτει κάποια beach bar που παρέχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες στους πελάτες τους αλλά γενικά η περιοχή δεν έχει πολλά καταστήματα. Έχει όμως καταπληκτική φυσική ομορφιά. Η θάλασσα είναι ρηχή και αμμώδης και είναι ιδανική για οικογένειες. Η πρόσβαση δεν είναι δύσκολη αφού απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από τον κεντρικό δρόμο. Η θέα από την παραλία είναι ξεχωριστή καθώς φαίνεται απέναντι καθαρά ο Άθως και το Άγιον Όρος. Κοντά στην παραλία της Συκιάς μπορείς να ανακαλύψεις και άλλες μικρότερες παραλίες ασύγκριτης ομορφιάς, όπως την παραλία του Γριάβα , το Βαλτί, την παραλία του Τουρκολιμνιώνα, της Κληματαριάς και το Λιναράκι. Είναι όλες μοναδικές.

Sykia beach

Αρμενιστής:

Ο Αρμενιστής αποτελεί για πολλούς την ωραιότερη παραλία της Σιθωνίας. Κάθε χρόνο την επισκέπτονται αμέτρητοι επισκέπτες ενώ την προτιμούν κυρίως οι νεότερες ηλικίες. Η παραλία του Αρμενιστή είναι οργανωμένη, διαθέτει κάμπινγκ και βραβεύεται κάθε χρόνο με γαλάζια σημαία. Τα νερά είναι ρηχά, ζεστά, κατάλληλα για μικρά παιδιά και η άμμος ψιλή και χρυσή. Τα δέντρα, κυρίως πεύκα και πλατάνια φτάνουν σε πολλά σημεία μέχρι τη θάλασσα. Το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας βρίσκεται στα όρια του κάμπινγκ, πράγμα που σημαίνει ότι αν θέλετε να περάσετε μέσα από το κάμπινγκ θα πρέπει να πληρώσετε κάποιο αντίτιμο.

Armenistis beach
Kalamitsi beach

Καλαμίτσι:

Μόλις έξι χιλιόμετρα μακριά από τη Συκιά και περίπου εκατόν πενήντα χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, στην άκρη της Σιθωνίας, βρίσκεται το Καλαμίτσι. Πολλοί θεωρούν ότι η παραλία στο Καλαμίτσι είναι η καλύτερη της Χαλκιδικής. Βέβαια είναι αμέτρητες οι παραλίες που διεκδικούν ισότιμα αυτόν τον τίτλο.
Στην παραλία, που είναι εξοπλισμένη, θα βρείτε εξοπλισμό για θαλάσσια σπορ προς ενοικίαση καθώς και beach bar με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Η θάλασσα είναι σχετικά βαθιά και η άμμος ψιλή και λευκή. Η περιοχή έχει και άλλες μικρότερες παραλίες ενώ θα βρεις και ένα κάμπινγκ.

 

Ακτή Ελιάς:

Ανάμεσα στη Νικήτη και τον Νέο Μαρμαρά βρίσκεται η ακτή Ελιάς. Αυτή η παραλία έχει μήκος περίπου δύο χιλιόμετρα αλλά είναι σχετικά στενή. Πίσω από την παραλία υπάρχουν βράχια όπου φυτρώνουν πεύκα. Αυτά φτάνουν σε πολλά σημεία πάνω από την παραλία, χαρίζοντας της την σκιά και τη δροσιά τους. Τα νερά είναι ρηχά και ζεστά ενώ η παραλία έχει άμμο και βότσαλα. Η πρόσβαση στην παραλία είναι εύκολη και θα πρέπει να αφήσεις το όχημά σου στο δρόμο.

Akti elias
Toroni beach

Τορώνη:

Ένας πολύ γνωστός προορισμός τόσο για διακοπές όσο και για μπάνιο στη θάλασσα είναι η Τορώνη. Η παραλία της Τορώνης είναι ιδανική για οικογένειες και παιδιά. Η θάλασσα είναι ρηχή και έχει άμμο. Στην παραλία μπορούν να έχουν πρόσβαση και άτομα με κινητικές δυσκολίες ενώ έχει και ναυαγοσώστη. Όπως πολλές παραλίες της Χαλκιδικής, έτσι και η παραλία της Τορώνης έχει γαλάζια σημαία και διαθέτει beach bar με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Στη Τορώνη υπάρχουν και τα ερείπια του βυζαντινού κάστρου της Ληκύθου ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να κάνεις κατάδυση και να εξερευνήσεις την αρχαία πόλη.

 

Βουρβουρού:

Η Βουρβουρού είναι ένας μοναδικός προορισμός της Σιθωνίας. Η παραλία της Βουρβουρούς είναι αμμώδης και η θάλασσα είναι σχετικά ρηχή. Η περιοχή όμως έχει και πολλές μικρότερες παραλίες που προσελκύουν πολλούς λουόμενους. Μια από αυτές είναι και το Καρύδι που θυμίζει σε πολλούς την Καραϊβική. Στο Καρύδι η παραλία δεν είναι οργανωμένη αλλά διαθέτει φυσική ομορφιά και υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά.
Όσοι επισκέπτονται τη Βουρβουρού γνωρίζουν ότι αποτελεί σημείο εξόρμησης προς τον Διάπορο, ένα σύμπλεγμα νησιών με μοναδικές παραλίες. Μπορείς να νοικιάσεις σκάφος και να εξερευνήσεις όσες περισσότερες θέλεις. Οι παραλίες αυτές είναι αμμώδεις και έχουν ήρεμα νερά. Σίγουρα θα βιώσεις μια ξεχωριστή εμπειρία!

Vourvourou beach
Thessaloniki beaches

Ημερήσιες αποδράσεις σε παραλίες κοντά στη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη είναι ένας υπέροχος προορισμός με πολλές διαφορετικές επιλογές διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Η πλούσια ιστορία της και η ανάλαφρη ατμόσφαιρα προκαλούν διάθεση για πολλές εξορμήσεις. Τις ημέρες του καλοκαιριού οι καθημερινές επιλογές είναι αμέτρητες. Ιδιαίτερα οι παραλίες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης αποτελούν ιδανικούς προορισμούς. Επομένως, βάλτε τα μαγιό και το αντηλιακό σας και ελάτε να γνωρίσουμε τις πανέμορφες παραλίες που βρίσκονται κοντά στη Θεσσαλονίκη!

Read More »
Halkidiki

Διακοπές στη Χαλκιδική

Table of Contents Η Χαλκιδική είναι ένα μέρος μοναδικό. Θα σε μαγέψει με τις πανέμορφες τυρκουάζ παραλίες της, τα καταπράσινα δάση της και τα γραφικά

Read More »
Bansko skiing center

Θεσσαλονίκη, Μπάνσκο: μια χειμωνιάτικη απόδραση

Table of Contents Μία υπέροχη χειμερινή επιλογή για απόδραση από την καθημερινότητα αποτελεί το Μπάνσκο.Περίπου 250 χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη το Μπάνσκο είναι ένας ξεχωριστός χειμερινός

Read More »